21 Aralık 2016 Çarşamba

STEAM Takas Nasıl Yapılır

Nasıl Takas Yapılır ?
Nasıl takas yapılacağı üş aşağı beş yukarı herkes biliyordur. Ama adettendir konu gereği anlatayım.
Öncel takas teklifini atmalıyız, bunu "3" şekilde yapabiliriz;
(Öncelikle durumunuzu "Takas İstiyor" olarak değiştirirseniz takasa hazır olduğnuzu belli edersiniz. Takas yapacaksanız öneririm.)









1)Arkadaş listesinden istek atarak:


















2)Oyun içerisinden istek atarak: (Eşyalar/Takas/"Uygun Seçenek")
A: Arkadaş listenizden
online kişiler karşısnıza çıkar ve dilediğniz birine istek gönderebilirsiniz.
B: Bulunduğunz sunucu içerisindekiler karşınıza çıkar.
C: İstek atmak istediğniz kişinin profil linkini ya da adını yazarsınız.(Pek pratik değildir.)



3) Kişinin Steam profilinden teklif gönderme:
Bu teklif şeklinin diğerlerinden farkı karşınızda sizinle aynı anda başka bir online oyuncu olmamasıdır.
Siz teklifinizi gönderdikten sonra karşı taraf başka bir zaman teklifinizi gördüğünde kabul edebilir ya da reddedebilir.












ALINABİLECEK UYARILAR!
Bu uyarı karşı tarafla takası gerçekleştirmeden pencere kapandığı taktirde karşınıza gelir.











Bu uyarı ise karşınıza bir internet bağlantısı sorununda, takasçılardan birinin Steam hesabını güncellemediği taktirde vs. karşınıza gelir.








Bu uyarıysa karşınıza eğer Steam Guard'ınızı aktifleştirmediyseniz çıkar.








4) Takas ile içli dışlı olmayanlar büyük ihtimalle bilmeyeceği bir detay: +REP

Bu +rep muhabbeti steam topluluğunun scammerlara karşı kendi başına geliştirdiği bir nevi korunma sistemi. Takas yapıldıktan sonra alıcıdan/satıcıdan memnunsanız "+rep helpful/fast trader..." gibi profiline yorum bırakılır ki takas yaptığınız kişi sonraki takaslarında kolaylık sağlaması adına referans almış olur.



Ve aynısı sizin için de geçerli. Eğer siz +rep bıraktıysanız ama karşınızdaki bırakmadıysa kibarca rica edebilirsiniz.
Engelim Ne Zaman Kalkacak ?
Aldığınız engel (ban) nasıl olursa olsun. Bütün takasları iptal etme, şikayet edilmeniz, yeterli zamandan beri SMG kullanmamanız... Hiçbir şekilde banınızın ne zaman kalkacağını kontrol edebileceğiniz bir panell bulunmamaktadır.

Tek takip edebileceğiniz engel pazar engelinizdir. Onu da fare imlecini "Satın Al"ın üstüne getirerek alt paragrafta ne kadar kaldığına bakabilirsiniz.













Diyelim ki yeni bir steam hesabınız var ve para yüklediniz. Topluluk pazarından da alış veriş yapabilmeniz için para yükledikten sonra 1 hafta beklemeniz gerekiyor. Ve nihayet o geçmek bilmeyen 1hafta geçti ama engeliniz hala açılmadı. Buradaki espiri şudur ki Steam senenin belli zamanlarında Eastern time / Pasific time'ları kullanmaktadır. Sebebi şudur ki:

Tahmin edebileceğiniz gibi bizdeki yaz/kış saati uygulaması gibi.
Ve malum biz eastern time'ı kullanmadığımızdan her ne kadar verdiğim ilk resimdeki gibi dakikasına kadar detay verse bile farklı zaman çizgilerinden dolayı bazen saatlik kaymalar, hatalar oluşabiliyor. Acaba bir terslik mi var lan? diye paniğe kapılmadan EN GEÇ 2 saat bekleyin sonrasında bir yamukluk vardır.

Daha açıklamak için Greenwich'e[tr.wikipedia.org] falana filana girmek isterdim de coğrafya derslerinden zaten biliyorsunuzdur.
Dolandırıcılar ve Önemleri
(Sizi dolandırmaya çalışanları yorum olarak atarsanız her gören bir "report" atsa soluduğumuz hava daha temiz olur[Yorum olarak atılanları rehbere de ekleyebilirim.])

LİNK ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK(Phishing):
Geçen günlerde(02.03) başıma gelen bir olay. Bu tarz dolandırıcıların amacı hileli link vererek sizin steam sandığnız siteye tekrar giriş yapmanız ve bu sayede hesap bilgileriniz dolandırıcıların eline geçecek. Ondan sonra sizin hesabınıza giriş yaparak envanterinizi boşaltmaktır amaçları. Ben de az kalsın bu tuzağa düşüyorudum. Eğer linklere dikkat ederseniz;
Olması gereken : ...steamcommunity...
Olan : ...steamcommunMity...
Bir "m" fazla. Bu tip dolandırıcılıkları şöyle anlayabilrisiniz. eğer size bir arkadaşlık isteği gönderilmiş ve direkt bir link verilmişse önce orjinal linkten {BAĞLANTI SİLİNDİ} bir farkı olup olmadığına bakın. Ve genellikle bu kişiler sorularınıza cevap vermez işleri bitince sizi siler ve adını değiştirir.

ALINABİLECEK ÖNLEM: Öncelikle linkin doğruluğnu kontrol etmelisiniz. Diyelim ki linke tıkladınız ama sonradan tuzağa düştüğnüzü anladınız. Sistem sizi hesabınıza başka yerden girildiği ile ilgili bir bilgi verirse hemen tekrar giriş yapıp şifrenizi değiştirmelisiniz. Veya böyle bir uyarı almazsanız büyük ihtimal dikkat çekmemek için sonra gireceklerdir. Bu yüzden tekrar önceki adım gibi acilen şifrenizi ve e-postanızı değiştirmelisiniz.








Dahası..: (İşiniz gücünüz yoksa şikayet edin tercihen.)
http://i.hizliresim.com/dj7Vm4.png
http://i.hizliresim.com/zRJX4j.png
Niceleri..:
https://docs.google.com/document/d/1hXESPUIsa0gih-6TbzzE2TkqtLNBwcWE6K05Il0BdCs/edit



EŞYA İSMİ ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK:
(Uygun resim bulamadım alakalı bulursanız lütfen belirtin)
Bu tip dolandırıcılık kolay anlaşılır . Tabii ki dalgın değil iseniz.
Mesela adamda "Sıradan Kürek" var ve adını "Olağandışı Kürek" Yapıyor.




Bunu şu şekilde anlayabiliriz. Sol altta eklenen eşyaların kim tarafından ve ne oldukları yazıyor. Mesela, (Bu iş Türkçe yapılmayacağı için İngilizce yazıyorum.) Sıradan kürek konulduğunda sağ altta -Unqiue Shovel- yazması gerekir. Eğer adının başına Unusal eklemiş ise "Unusal Shovel" yazması gerekir. Yani değiştirilen isim tırnak işareti ("") içerisine alınacaktır. Ve de sol altta Unqiue Shovel'ın adı "Unusal Shovel" olarak değiştirilmiştir. diye belirtilecektir. Ve de "Unusal Shovel" yazısı mor yerine sarı olacak ve sağ kısımdaki sembolü ise gene sarı çerçeve içinde olacaktır. Ama bazı çakallar normal eşya üzerine değil de klasik eşyalar üzerine aynı işlemiyi yapıyor ve çerçeveden ayırt edemiyorsunuz. Biraz da dalgın iseniz tuzağa düşüyorsunz.


KULLANICI ADINDAN DOLANDIRICILIK(Impersanator):
Bu çeşit kişiler profili güvenilir gözüken hiçbir şikayet almamış kimselerin adlarını kopyalarak insanları dolandırır.















Bakın. Bu konu şaka gibi gelse de resmen hızla ilerleyen uzay çağının gerekli ve açıkta olan bir mesleği gibi. Her ne kadar söylerken bilsek bile, ne kadar anlaşılır gelse bile bazıları şuna buna ihtiyacınız vardan daha öteye gidebiliyorlar. Peki o zaman daha azimlilerini görmek ister miydiniz ?


Belki size inandırıcı gelmiş olabilir ama ne yazık ki Steam'deki ban sistemi "Lol"taki gibi ilerlemekte. İstediğiniz kadar şikayet edin ama onlar ne olursa olsun HL3(!) ile meşguller.


*Metin çevirisi yakında eklenecektir..
Bet / Jackpot Siteleri
[16.08.'16] Eğer olayları yeterince yakından takip edebildiyseniz Valve'ın CS:GO adlı oyunu üzerinden yasadışı iddia oynandığı ile ilgili 2 dava[arstechnica.com]açılmıştı. Sebebi ise sitelerin kullanıcıların Steam hesaplarının 3.parti uygulaması ile kendileri için kar yapma ve doladırıcılıklara yol açabilmesiydi.
Valve ise bir adım olarak bu bet ve jackpot sitelerinin 2 hafta içinde kapatılmasını aksi taktirde dava açacaklarını duyurmuştu. Bazı siteler yok oldular bazıları ise karşı atak amaçlı sitelerinin formatlarını değiştirdiler. Steam hesap aktivasyonu yanında siteye kişisel bilgilerinizi (doğum tarihi, ad-soyad) istiyorlar şu anda. Aşağıda Valve'ın kapatılmasını istediği siteler bulunuyor.













Şimdi sizin asıl merak ettiğiniz kısma gelirsek bet ve jackpot siteleri botlarını bir şekilde yeni SMG sistemine entegre etmiş bulunuyorlar o yüzden takas sırasında meydana bir sorun gelmesi durumunda hata bottan kaynaklanamaz. Hata TradeUrl'unuzun güncel olmaması, SMG yi yeteri süresince kullanmamanız gibi durumlar olabilir.

Söylemeden edemeyeceğim bazı botlarla takas yapmaya çalıştığınızda karşınıza "Bu kullanıcı daha önceden şikayet edilmiş falan filan" tarzında bir uyarı çıkabilir. Bu sizi caydırmasın (tabii güvenli bir siteden takasınızı yaptığınızdan emin olun) çünkü bazı kullanıcılar takasa ya yanlış eşya veriyorlar ya da iddiayı kaybettikten sonra sinirlenip botları "scammmer" olarak reportluyorlar. Ve bu da Steam'in gösterdiği bir uyarı notu oalrak karşınıza çıkıyor. Kısaca kafanıza takmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder